top of page

Profil

21.02.1987 Bursa doÄŸumlu.

 

Uzmanlıklar

Uzaktan Algılama, CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri, Fotogrametri, Ä°nsansız Hava Araçları, Yersel Lazer Tarama, Kültürel Varlıkların Belgelenmesi, Dijital Modelleme.

 

Deneyim

Anadolu Üniversitesi - Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü - AraÅŸtırmacı

Eylül 2011 - Halen

Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birimi - www.uube.anadolu.edu.tr

​

İnsansız Hava Aracı Verileri ile Lazer Tarama Verilerinin Entegrasyonu
Mart 2016 – Mart 2017
Bu projenin konusu insansız hava aracı görüntülerinden elde edilen nokta bulutu verilerinin, yersel lazer tarayıcı ile elde edilen nokta verileri ile entegrasyonudur. Ä°nsansız hava araçları yapıların üst örtüsü hassas ve hızlı bir ÅŸekilde belgelenebilirken, yapının yan yüzeyleri belgelenememektedir. Yersel lazer tarama yöntemi ile yapılara ait yan yüzeylerin belgelenmesi yapılabilmektedir fakat bu yöntemde de yapıların üst örtüleri yapı dışından belgelenememektedir. Bu yüzden yapılara ait üç boyutlu (3B) modeller tam ve doÄŸru bir ÅŸekilde elde edilememektedir. Bu proje kapsamında iki yöntemin entegrasyonu saÄŸlanacaktır. Bu sayede yapıların duvar kalınlığı, kubbe eti kalınlığı, üst ve yan cephe verileri gibi tek yöntemle elde edilemeyecek bilgiler entegre edilmiÅŸ 3B modelden elde edilebilecektir. Ä°ki yöntemde de yapıya fiziksel olarak hiçbir ÅŸekilde temas edilmediÄŸi için herhangi bir zarar verilmemektedir.  Elde edilecek 3B modeller kültür varlıklarının dijital ortamda bütün ve birebir boyutlarında saklanmasına olanak tanıyacaktır.

 

CoÄŸrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanım Kapasitesinin GeliÅŸtirilmesi ve YaygınlaÅŸtırılmasına Yönelik Uzaktan EÄŸitim Amacıyla Kullanılacak Ä°çerikleri Hazırlama (Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi)
Nisan 2016 – Haziran 2016
Bu projenin amacı, coÄŸrafi bilgi sistemlerinin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yaygınlaÅŸtırılmasının saÄŸlamak maksadıyla, Anadolu Üniversitesi ve Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından ortaya konmuÅŸ CBS Uzmanı standardına yönelik istihdam olanakları yaratılması amacıyla verilecek uzaktan eÄŸitim destekli eÄŸitimlerinin metodolojilerini hazırlanmasıdır.

 

Jeolojik Verilerin AraÅŸtırmalarında Ä°nsansız Hava Araçlarının Kullanımı (EskiÅŸehir/Hasanbey ÖrneÄŸi)
Ocak 2016 – Mart 2016
Bu projenin konusu, yeni bir teknoloji olan insansız hava araçlarının fay hatları boyunca meydana gelen basınç sırtı, yükseklik deÄŸiÅŸimi, çökelme gibi yapısal ve morfolojik deÄŸiÅŸimlerin belirlenmesinde kullanılabilirliÄŸini araÅŸtırmaktır. Bu kapsamda fay araÅŸtırmalarında, insansız hava aracı kullanılarak basınç sırtı ve çöküntü, yükseklik deÄŸiÅŸimi belirlenmesi literatür de yapılacak ilk çalışma olacaktır.

 

Ä°nsansız Hava Aracı ile Elde Edilen Görüntülerden Üretilen Ortofoto ve Sayısal Yüzey Modellerinin DoÄŸruluÄŸunun AraÅŸtırılması
Åžubat 2015 - Åžubat 2017

Bu çalışmada; insansız hava aracı kullanılarak elde edilen görüntülerden oluÅŸturulan ortofoto, nokta bulutu ve sayısal yüzey modeli (SYM) sonuç verilerinin doÄŸruluÄŸu araÅŸtırılacaktır. Bu kapsamda ilk olarak taşıyıcı platform olan insansız hava aracına yerleÅŸtirilecek olan dijital kamera ile EskiÅŸehir Åžarhöyük arkeolojik alanında veri toplama için uçuÅŸ gerçekleÅŸtirilecektir. UçuÅŸ sonrası elde edilen görüntüler fotogrametrik veri iÅŸleme yazılımı ile iÅŸlenerek alana ait ortofoto, nokta bulutu ve SYM üretilecektir. Ayrıca referans veri olması amacı ortofoto ve SYM doÄŸruluk analizi için test alanında Jeodezik GNSS alıcısı ile koordinat ölçümü yapılarak alana sayısal harita üretilecektir, nokta bulutu karşılaÅŸtırılması için alan üzerinde küçük bir test alanı belirlenecek ve bu alanda yersel lazer tarayıcı ile referans nokta bulutu verisi toplanacaktır. Ä°HA ile elde edilen görüntülerin iÅŸlenmesi ile oluÅŸturulan sonuç ürünler ile arazide klasik yöntemler ile toplanan veriler karşılaÅŸtırılıp, veriler arasındaki doÄŸruluk araÅŸtırılıp insansız hava aracı ile toplanan verilerin doÄŸruluÄŸu ortaya konulacaktır.

 

EskiÅŸehir Mobil Kent Rehberi (EskiÅŸehir ValiliÄŸi, EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi)

Aralık 2014 - Haziran 2016

Bu çalışmada EskiÅŸehir ili için tasarlanmış kent rehberinin IOS tabanlı çalışması planlanan bir mobil uygulaması geliÅŸtirilecektir. GeliÅŸtirilecek mobil uygulamanın asıl hedefi EskiÅŸehir’e gelen yerli ve yabancı turistlere kolaylık saÄŸlaması ve EskiÅŸehir’de bulunan halkın kentteki tüm olanaklardan kolaylıkla yararlanabilmesini saÄŸlamaktadır. Bu kapsamda geliÅŸtirilecek uygulama, EskiÅŸehir’in tarihi, kültürel ve hizmet alanlarını kullanıcı dostu bir ara yüz ile sunacaktır.  Proje Anadolu Üniversitesi, EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediyesi ve EskiÅŸehir ValiliÄŸi tarafından ortaklaÅŸa yürütülecektir.

 

CBS Kullanımının YaygınlaÅŸtırılması Amacıyla Uzaktan EÄŸitim Destekli Bir Model OluÅŸturulması ve Pilot Uygulaması (Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi)

Ekim 2013 - Åžubat 2014

Projenin temel amacı coÄŸrafi  bilgi sistemlerinin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yaygınlaÅŸtırılmasının saÄŸlamak maksadıyla, Anadolu Üniversitesi ve Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından ortaya konmuÅŸ CBS Uzmanı standartına yönelik istihdam olanakları yaratılması amacıyla verilecek uzaktan eÄŸitim destekli eÄŸitimlerinin metodolojilerini test etmektir. Bu testlerin yapılabilmesi için  tüm ülkle genelinde yaklaşık 350 kiÅŸi ile yapılacak pilot uygulama sonucunda metodolojinin  etkinliÄŸi ve baÅŸarım oranları belirlenecek, hangi alanlarda iyileÅŸtirmeler yapılması gerektiÄŸi, teknolojik altyapının nasıl ÅŸekillendirilmesi gerektiÄŸi gibi hususlar ortaya konacaktır.

 

Arkeolojik Alanların Belgelenmesi ve Modellenmesinde Ä°nsansız Hava Araçlarının Kullanımının Test Edilmesi (Åžarhöyük Arkeolojik Alanı)

Haziran 2012 - Halen

Arkeolojik alanların hızlı ve hassas bir ÅŸekilde belgelenmesinde insansız hava araçlarının kullanımının araÅŸtırılmasıdır. Bu amaca ulaÅŸmak için insansız hava aracına yerleÅŸtirilen kameradan elde edilen hava fotoÄŸrafları kullanılarak üretilecek ortofoto görüntüler, sayısal arazi modeli ve sayısal haritaların doÄŸrulukları, yersel ölçüm cihazları olan; total station, jeodezik GPS ve lazer tarayıcılar ile gerçekleÅŸtirilecek ölçümler ile karşılaÅŸtırılarak araÅŸtırılacaktır. AraÅŸtırma sonucunda insansız hava araçlarının arkeolojik belgeleme çalışmalarında kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi amaçlanmaktadır.

 

EskiÅŸehir Sivrihisar Belediyesi Sokak SaÄŸlıklaÅŸtırma Öncesi Tarihi Mirasın Belgelenmesi

Ocak 2012 – Haziran 2012

Sivrihisar Belediyesi'nin baÅŸlattığı sokak saÄŸlıklaÅŸtırma projesi kapsamında, Fotogrametri ve Uzaktan Algılama AraÅŸtırma Birimi tarafından Lazer Tarama yöntemi ile sokakların ölçüm ve belgelenmesi yapılmıştır. Belgeleme sürecinde lazer tarama cihazı ile farklı bölgelerde yüzden fazla noktadan tarama yapılmış ve elde edilen verileri ofis ortamında iÅŸlenerek yapılara ait, mimari çizime uygun ortofoto görüntüler oluÅŸturulmuÅŸ ve arÅŸivlenmiÅŸtir.

 

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre ve 2 Eylül Kampüslerinin Modellenmesi

Ekim 2011 – Ocak 2012

Anadolu Üniversitesinin 2 kampüsünün dijital modellemesi.

 

 

Turkuaz Harita Müh. ve MüÅŸ. - TopoÄŸraf

Haziran 2010- Mart 2011

http://turkuazmuhendislik.com.tr/

Bursa Ortabağlar Mahallesi 18. madde uygulaması

Bursa DeÄŸirmenönü, Cumalıkızık ve Hamamlıkızık mahalleleri 18. madde uygulaması

Yalova Güneyköy 18. madde uygulaması

Sayısız yola terk, ifraz, tevhid işlemi

Sayısız HUS uygulaması

 

EÄŸitim

Yüksek Lisans, 2011 - Halen

Anadolu Üniversitesi, EskiÅŸehir - Uzaktan Algılama ve CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri(Tezli)

 

Lisans, 2005 - 2011

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon - Jeodezi ve Fotogrametri MühendisliÄŸi

 

Lise, 2001 - 2005

Åžükrü Åžankaya Anadolu Lisesi, Bursa

 

Yayınlar/Bildiriler

Uluslararası Yayınlar

R. Comert, U.  Avdan, E. Senkal, “Documentation of Historical Buildings with Terrestrial Laser Scanning Method: The Case Study of Armenian Church in Sivrihisar, in Eskisehir-Turkey”

SGEM2012 Conference Proceedings/ ISSN 1314-2704, June 17-23, 2012, Vol. 2, 871 - 878 pp, 12th International Multidisciplinary

 

Ulusal Yayınlar

UÄŸur Avdan, Emre Åženkal, Resul Çömert, Serhan Tuncer, “Ä°nsansız Hava Aracı ile OluÅŸturulan Verilerin DoÄŸruluk Analizi”

V. Uzaktan Algılama ve CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (UZAL-CBS-2014, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi, Ä°stanbul, 14.10.2014)

 

Resul Çömert, UÄŸur Avdan, Emre Åženkal, “Ä°nsansız Hava Araçlarının Kullanım Alanları ve Gelecekteki Beklentiler”

IV. Uzaktan Algılama ve CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (UZAL-CBS-2012,16-19 Ekim 2012, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak, 19.10.2012)

 

Emre Åženkal, UÄŸur Avdan, Resul Çömert, “Restorasyon Çalışmalarında Yersel Lazer Tarama TekniÄŸinin Kullanımı Tarihi Askerlik Åžubesi ve Askeri Hastane, Sivrihisar, EskiÅŸehir”

HKMO Mühendislik Ölçmeleri Komisyonu 6.Ulusal Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu (3-5 Ekim 2012, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar, 05.10.2012)

 

Emre Åženkal, Resul Çömert, Serhan Tuncer, "Yersel Lazer Tarama TekniÄŸi Ä°le Üretilen Verilerin Restorasyon Çalışmalarında Kullanımı (EskiÅŸehir, Seyitgazi Sincan Cezaevi ÖrneÄŸi)"

Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama BirliÄŸi VII. Teknik Sempozyumu (TUFUAB 2013), 23-25 Mayıs 2013, KTÜ, Trabzon, 25.05.2013

 

bottom of page